top of page

Het oude hoofdgebouw van het voormalige Sint Joris Gasthuis en het terrein van GGZ Delfland, dat vroeger

tot aan de Schie liep, met als eerste bebouwing Villa Maria, het woonhuis van de geneesheer directeur, vertellen een verhaal van anderhalve eeuw. Anderhalve eeuw behandeling van mensen met een psychiatrische stoornis, maar ook mensen met ander 'afwijkend' gedrag. En nog verder terug, tot ca. 1394: opvang en behandeling van allerlei mensen die niet in de maatschappij pasten.

 

De collectie

De collectie van Historisch Joris bestaat uit stukken die de verpleging gebruikte in de begeleiding en behandeling van de aan hun zorg toevertrouwde patiënten, bewaard gebleven dagboeken en andere geschriften, gebruiksvoorwerpen en meubelstukken. De meest tot de verbeelding sprekende stukken zijn toch wel de unieke spuug- en bijtmaskers, die 'Hannibal Lector' niet zouden misstaan. Ook het dekselbed is een stuk dat tot de verbeelding spreekt.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Historisch Joris maken zich sterk om te laten zien wat is geweest, maar vooral hoe het nooit meer

zal zijn. Nieuwe manieren van behandelen, nieuwe inzichten in de mogelijkheden van mensen met een psychische beperking en de rol van het terrein en de gebouwen in de wijk en de regio. Zij hebben zich verdiept in de rol die het 'Joris' speelde in de afgelopen eeuwen en nemen de bezoeker mee in die geschiedenis.

Is dat ook iets voor u? Neem dan contact op met ons, we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken.

Bezoek en rondleidingen

Het museum is alleen op afspraak te bezoeken, rondleidingen duren ongeveer een uur en zijn gratis.

Voor meer informatie en reserveringen kunt u contact opnemen via info@historischjoris.nl of een bericht sturen, zie tabblad contact en info.

 

 

 

bottom of page