Wij houden u graag op de hoogte van wat er zoal in ons museum gebeurt. 

Behalve restauratienieuws, ook bijzondere museumstukken uit onze collectie nader toegelicht en kijkjes achter de schermen. 

De "Van Rossumbank"

De van Rossumbank werd in 1948 onthuld. De bank stond achter paviljoen 5 naast het rosarium. Van Rossum was secretaris rentmeester van 1921 tot 1946. De bank is verloren gegaan bij werkzaamheden in het park, de gedenksteen is bewaard gebleven en in het museum te bezichtigen. Op de foto's 1 en 2: onthulling in 1948 en echtpaar van Rossum (+ 2 heren ???) op de bank. Daarnaast Dr. Engelenberg met haar moeder in 1955 op de bank. Rechts een briefje (1983?) van de plantsoenendienst aan de directeur C. van Huygevoort met de melding dat de bank stuk is.

Tegeltableau Sint Joris en de draak terug in het museum.

Dit prachtige 12-delig polychroom tegeltableau, met de afbeelding van Sint Joris en de draak, heeft zijn weg terug gevonden in het museum. De aannemer van de bouw van paviljoen 5 (gebouwd in 1925-26) heeft het in 1926 laten vervaardigden door de Porceleyne Fles in Delft en aangeboden aan het Sint Joris Gasthuis buitengesticht. Het staat tentoongesteld naast een mooie oude foto van paviljoen 5 (momenteel niet in het echt te bezichtigen vanwege tijdelijk sluiting (ivm Corona).

Enkele van onze prachtige papieren objecten gerestaureerd.

Papier is kwetsbaar en in de loop van de tijd zie je verkleuringen en beschadigingen ontstaan. Marieke Kraan van KOPP papierrestauratie in Elst heeft een paar een paar prachtige restauraties verricht en de objecten van museumglas voorzien. U kunt de objecten weer in ons museum komen bezichtigen. van links naar rechts: 

- oorkonde ter gelegenheid aan het leggen van de eerste steen van het buitengesticht in 1883

- aquarel van het buitengesticht door stadsarchitect Martinus Hartman

- oorkonde ter herinnereing aan het leggen van de eerste steen van het binnengesticht in 1851

Replica gevelsteen Sint Joris en de draak.

Hieronder ziet u een fotoreportage van het maken van een replica van de gevelsteen uit 1893 door Bambam steenhouwers in Leiden. De oude steen was ernstig aangetast en verweerd, deze is uitgenomen en in het atelier van Bambam aan de hand van oude foto's in eenzelfde steensoort opnieuw uitgehakt. De replica is eind 2019 teruggeplaatst en we zijn daar bijzonder trots op. Het resultaat mag er zijn, dit getuigt van ware vakmanschap.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now